Tussen de Torens 1

Thuis tegen Twee!
03/02/2024
SSVN Tussen de Torens 1 – SMB 2

Op zaterdag 3 februari speelde SSVN Tussen de Torens SSVN 1 voor de tweede keer dit seizoen tegen SMB. Dit keer tegen het tweede team. Is het het team gelukt om andermaal te winnen? Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Thomas (SMB) 0-1 Mick (TdT)

In ronde 5 speelde ik met tegen Ghnim Abdalrahman van SMB 2. Ik belandde in een Trompowsky en besloot te gaan voor mijn favoriete online zijvariant, 2…e6. Ik voelde dat hij het niet helemaal goed speelde en na lang na te denken veroverde ik het centrum. Het leek gevaarlijk te zijn voor mijn koning, maar ik zag dat hij niks concreets had en zette door in het centrum. Toen kwamen we tot de volgende stelling.

Foto partij Mick

Hij speelde 14.0-0 met het idee 14…Dxe2 15. Tfe1 Dg4 16.Dxg4 Pxg4? 17. Te8#. Een trucje dat me kort irritant leek, maar al snel zag ik dat na 16…Lxg4 er niks aan de hand was. Op die manier kwam ik een stuk voor te staan en hij offerde nog een stuk op de aanval levend proberen te houden. Ik stabiliseerde de situatie door dames te ruilen en met 2 stukken meer in een eindspel gaf hij op.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1-0 SMB

Bord 2: Jonathan (TDT) 0-1 Hielke (SMB)

Helaas kon Jonathan het niet maken tot de wedstrijd, en dus is dit bord verloren door opgave.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1-1 SMB

Bord 3: Vincent (SMB) 0-1 Omar (TdT)

Afgelopen zaterdag moest de sterspeler toch warmlopen tegen de hekkensluiter van de poule: SMB 2. SMB kreeg hier waarschijnlijk lucht van en had daarom de eerste twee borden weggeven, niet wetende dat de captain mij op bord 3 had gezet. Gelukkig kreeg ik dus een tegenstander die op papier wat tegenstand kon bieden. 

Twintig minuten na de start van de klok begon de partij daadwerkelijk en de zogenoemde fantasy variatie in de Caro-Kann (1. e4 c6 2. d4 d5 3. f3) kwam op het bord. Ik speelde wat tegenwoordig wel de hoofdvariant is (3. f3 dxe4 4. fxe4 e5 5. Nf3 Bg4 6. Bc4 Nd7 7. O-O Ngf6) en mijn tegenstander nam vrij veel tijd voor de zetten; het was duidelijk dat de theorie niet vers in het geheugen zat van mijn tegenstander en het was wachten op de eerste onnauwkeurige zet. 

Voordat mijn tegenstander zijn onnauwkeurigheid presenteerde verloren we de twee partijen links en rechts van mij: op bord 2 verstreek de verzuimtijd en op bord 4 had iemand last van een zogenoemde ‘hersenscheet’. 2-0 Is een heel slecht begin van de wedstrijd tegen de hekkensluiter en de druk begon wat groter te worden.

De partij vervolgde (8. Bg5 Bd6 9. Qd3) en mijn maag begon een beetje te knorren:

Foto partij Omar

Komt mijn hand nou vast te zitten in de koekentrommel na: 9. … Bxf3 10. Rxf3 exd4 11. Bxf6 Nxf6 12. e5 of c3? Ik zag niets concreets en mijn hand ging diep de koekentrommel in. 

De partij vervolgde ( Bxf3 10. Rxf3 exd4 11. Bxf6 Nxf6 12. Nd2 O-O 13. Re1) en ik heb ondanks de kruimels overal de partij om weten te zetten naar een vol punt.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2-1 SMB

Bord 4: Bauke (TDT) 0-1 Jos (SMB)

Qd2#, the notation speaks for itself.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2-2 SMB

Bord 5: Youp (SMB) 0-1 Michiel (TdT)

Na van te voren verteld te zijn dat ik compact en wat conservatief moest beginnen tegen mijn tegenstander, speelde ik als zwart een Caro-Kann. Ik kwam in een situatie waar ik een dubbele pion had aan koningskant, wat best een goede variatie is. Na een wat traag middenspel wist ik een extra pion te winnen, waardoor m’n tegenstander in het offensief moest. Een rare niet-werkende sacrifice verder wist ik de partij netjes uit te spelen.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 3-2 SMB

Bord 6: Nyasha (TDT) 0,5-0,5 Luc (SMB)

Ik had helaas voor de wedstrijd een week ziek op bed gelegen, en was dus niet helemaal fit voor de partij. Uiteraard had ik dan wel de langste partij, tegen een sterke tegenstander die toevallig ook ziek was geweest.

In een scandinavian kwamen we snel in een versimpelde positie waar ik mijn loperpaar snel verloor door een goede manoeuvre van mijn tegenstander. Ik pakte terug met mijn toren pion waar ik wel blij mee was, en mijn tegenstander kon zich daar ook wel in vinden. 

In het middenspel had ik het idee dat ik wel wat kon creëren, maar eigenlijk kwam het nooit tot een echt goede aanval. Mijn tegenstander pushte naar mijn idee wat gehaast zijn pionnen aan de koningsvleugel waardoor ik iets op kon schuiven, maar door erg accurate verdediging van mijn tegenstander kon ik net niet ver genoeg komen. Uiteindelijk kwam ik dan toch in een aanvallende positie, maar mijn tegenstander besloot slim om wat heen en weer te schuiven, op een manier waar ik geen progressie kon maken. Dus ben ik uiteindelijk maar gegaan voor een gelijkspel door repetitie. 

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 3,5-2,5 SMB

Bord 7: Jet (SMB) 0-1 Sjeng (TdT)

Na een solide opening in de sicilian speelde mijn tegenstander agressief a4 waarna ik goed kon verdedigen. Wanneer er een aantal stukken waren geruild kon ik het initiatief krijgen door pionnen op de koninginszijde vooruit te schuiven. Mijn tegenstander pakte mijn pion waardoor mijn toren zijn koning schaak kon geven en hierna mijn tegenstander z’n paard te kunnen pakken. Kort daarna gaf mijn tegenstander op.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4,5-2,5 SMB

Bord 8: Mulan (TDT) 0,5-0,5 Pijke(SMB)

Ik speelde met wit mijn gebruikelijke opening: de Engelse opening. Zwart reageerde met normale zetten zoals 1…Pf6 en 2…d6. Echter, met mijn gefianchetteerde loper op g2 en toen zwart op de 4e zet zijn loper wegzette naar d7, had ik een simpele winnende zet, namelijk Lxb7. Ik won de kwaliteit en stond vanaf de opening dus al beter. Het middenspel was vrij normaal, met een oneindige strijd om het veld d5. Ook had ik in de opening een paar zetten achter elkaar mijn loper gezet, waardoor mijn ontwikkeling niet optimaal was. Hierdoor duurde het lang voordat ik rokeerde. Er waren in het middenspel verschillende manieren voor mij om de pion te winnen op d5 door een paard te offeren en dan later een loper terug te winnen, maar dit ging me iets te diep en besloot het op veilig te spelen. Na een lange rokade kon ik mijn pionnen aan de koningszijde naar voren duwen, zoals mijn originele plan ook was. De zwarte dame stond daar niet zo fijn en had ik uiteindelijk een vork met een pion op f5 tussen het zwarte paard en de dame.

Eerste foto partij Mulan

Hier stond ik dus een kwaliteit, een pion en een paard voor. Vanaf hier was het een kwestie van uitspelen. Ik offerde mijn paard met schaak op f6 en was hierdoor eindelijk af van de zwarte loper op de diagonaal. Aan het einde miste ik een mat in 3,

Tweede foto partij Mulan

maar won ik alsnog de dame, en een paar zetten was het schaakmat.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4,5-3,5 SMB

In conclusie wint SSVN dus ook haar 3de partij en ruiken de dame en heren al een eerste vleugje van promotie. Omar is er zelfs al van overtuigd dat we er al zijn (wat hem ook tijdelijke ban in de groepschat van teamleider Bram opleverde). Laten we hopen dat we onze goede streak voort kunnen zetten tegen Paul Keres in de volgende speelronde!

Altijd herres met Paul Keres!

Verslag Paul Keres 6 -SSVN Tussen de Torens 1:

Op zaterdag 16 december speelde SSVN Tussen de Torens de vierde en laatste wedstrijd voor het nieuwe jaar! Ditmaal in Utrecht tegen Paul Keres, een andere gegadigde om het kampioenschap in de wacht te slepen. Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Bram (TdT) 0-1 Dustin (Paul Keres), 

Ik speelde op bord 1 tegen Dustin die al een tijdje niet gespeeld leek te hebben. Echter betekende dat niet dat hij zijn schaakkwaliteiten nog moest opdoffen. In een lastig eindspel dat leek af te stevenen op een halfje was het gelijk gekleurde loper eindspel uiteindelijk toch te moeilijk om te houden.

Totaalscore: Paul Keres 1-0 SSVN Tussen de Torens

Bord 2: Lorenz (Paul Keres) 0-1 Mick (TdT), 

In ronde 4 speelde ik met zwart tegen Lorenz Brethouwer. Hij speelde de Stonewall, een opening die ik niet vaak tegen kom. Daarom wist ik na de opening niet zo goed wat het plan was. Ik besloot voor een onorthodox plan van …g5, wat de engine markeerde als mijn enige fout van de partij. Gelukkig sloeg mijn tegenstander en kon ik niet de juiste variant vinden om de pionnenstructuur heel te laten. Door de kapotte pionstructuur kon ik later in de partij een pion makkelijk oprapen. Toen kwamen we in een eindspel, wat ik nog fraai afrondde met een onoverkoombare matdreiging.

Totaalscore: Paul Keres 1-1 SSVN Tussen de Torens

Bord 3: Jonathan (TdT) 0,5-0,5 Lennart (Paul Keres)

De partij begon met een Ruy Lopez (1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5), waarna mijn tegenstander me verraste met de zet Ne7. Hierop was ik niet voorbereid, dus besloot ik eenvoudig te rokeren. Mijn tegenstander koos vervolgens voor g6 om zijn loper te ontwikkelen naar g7 (Ne7 4. O-O g6). Ik besloot de stelling gesloten te houden met de zet d6, waarbij we beide onze lopers ontwikkelden, hij rokeerde en ik bracht mijn paard in het spel met Nc3 (5. d3 Bg7 6. Be3 O-O 7. Nc3).

Hierna besloot hij mijn loper aan te vallen met a6, b5 en Na5. Dit dwong me om mijn witte loper te ruilen voor zijn paard; hier kon ik niets aan doen. Ik koos ervoor om offensief te spelen op de koningsvleugel en speelde h4 (a6 8. Ba4 b5 9. Bb3 Na5 10. h4). Hij wachtte met het slaan van mijn loper en ontwikkelde zijn eigen loper. Aangezien ik nog steeds mijn loper niet kon bevrijden, ging ik door met mijn plan en speelde h5 omdat het moeilijk was om hierop te reageren. Maar hij reageerde eerst door te ruilen op Nb3 en vervolgens met een agressief d5 (Bb7 11. h5 Nxb3 12. axb3 d5).

Hier maakte ik een grote fout; ik was bang voor de dreiging van d4 en kon geen goede manier bedenken om dit te stoppen. Daarom besloot ik een pion op te geven met Ne2 en om te voorkomen dat mijn pionnen voor mijn koning werden gedubbeld, speelde ik ng4 en viel ik de loper aan. Hij koos ervoor om dames te ruilen en won nog een pion (13. Ne2 dxe4 14. dxe4 Bxe4 15. Ng5 Qxd1 16. Rfxd1 Bxc2).

Daarna moest mijn toren naar d7, waardoor ik nog een pion verloor vervolgens val ik zijn paard en de c7-pion aan. Hij verdedigde zijn paard met de toren, en ik viel hem opnieuw aan met Bc5. Hij speelde Bf6 om zijn loper te beschermen, en ik speelde Nf3. Vervolgens pakte hij mijn pion en speelde ik Nc3 om altijd naar e4 te kunnen met dat paard (17. Rd7 Rd8 18. Bc4 Bf6 19. Nf3 Bxb3 20. Nc3)

Hij speelde Be6 en viel mijn toren aan. Ik sloeg op c7, waarna we beiden onze paarden herplaatsten. Hij probeerde torens te ruilen met Rac8, en hier had ik een mooie zet met Ne4, waarbij ik zijn loper bedreigde met een vork op de koning en toren (Be6 21. Rxc7 Nf5 22. Nd2 Rac8 23. Nde4).

Hij speelde Be7 en we ruilden alles af op e7, waarna ik weer een pion terugwon op a6. Nu stond ik slechts één pion achter, maar de b-pion was moeilijk te verdedigen, dus speelde hij b4 en viel mijn paard aan. Ik reageerde met Nf6+ en Ne4 om mijn paarden centraal te zetten met mogelijk veel tactische kansen (Be7 24. Bxe7 Rxe7 25. Rxe7 Nxe7 26. Rxa6 b4 27. Nf6+ Kg7 28. Nce4).

Hij speelde Rc1+, waarna ik omhoog moest met mijn koning. Hij speelde Rc2 en leek nu mijn b2-pion te winnen. Mijn laatste hoop was g4, mogelijk om hem mat te zetten na het pakken van de b-pion met mijn paarden, pionnen en koning. Hij vond het echter te riskant om de b-pion te pakken en koos ervoor om in plaats daarvan de h-pion te pakken. Na Nxh5+ en Kg6 kon ik b3 spelen om mijn pion te proberen te behouden. Nu was zijn loper vastgepind aan zijn koning en om dit te voorkomen, speelde hij Rc6 beschermd door het paard (Rc1+ 29. Kh2 Rc2 30. g4 gxh5 31. Nxh5+ Kg6 32. b3 Rc6).

Vervolgens speelde ik Ra7 met tempo op het paard, en hij pakte g4 met zijn loper. Dit was een grote fout, omdat ik nu alles kon afruilen en de stelling kon vereenvoudigen tot een eindspel waarin ik slechts één pion achterstond. Hij koos er echter voor om de torens af te ruilen, wat ik vreemd vond, omdat ik nu alleen mijn pionnen hoefde te ruilen en mijn paard kon opgeven voor remise (33. Ra7 Bxg4 34. Rxe7 Bxh5 35. Rxe5 Re6 36. Rxe6+ fxe6).

Ik speelde Nc5 en viel zijn e-pion aan, waarna hij Bd1 speelde en een gelijkspel garandeerde. Na Nxe6 Bxb3 had ik Nf4+ en Nd3 om de b-pion terug te winnen, en eindigden we in een gelijk eindspel dat we gemakkelijk uitspeelden (37. Nc5 Bd1 38. Nxe6 Bxb3 39. Nf4+ Kf5 40. Nd3 Ba4 41. Nxb4 Ke4 42. Kg3 Kd4 43. f4 Kc4 44. Na6 Kd5 45. Kg4 Bd1+ 46. Kg5 Kd6 47. Nb4 Ke7 48. Kh6 Kf6 49. Kxh7 Kf5 50. Nd5 Bb3).

Totaalscore: Paul Keres 1,5-1,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 4: Sil (UVS) 1-0 Omar (TdT), 

Geweldige grootmeesterpartijen hebben vaak één gemene deler: een flagrante minachting voor materiaal. Ze offeren zonder te knipperen een kwaliteit voor, in mijn ogen, onduidelijke compensatie en het lijkt ook altijd te werken. Als zij het doen, wie ben ik dan om het na te laten?

In deze stelling speelde ik bewust 17. … Nxe4! Wat volgde is zo goed als geforceerd: 18. Qc4 Bxh4 19. Qxa6. In deze stelling sta ik een kwaliteit achter, maar hiervoor win ik wel een centrale pion, krijg het initiatief, heb een aanval en doet het paard op a4 niet meer mee. Heb hier bijna een half uur lopen rekenen omdat ik de compensatie voelde, maar het vervolg niet zag. De engine is het met mijn eens: het geeft zwart een klein voordeel.  

In de partij dacht ik dat ik koste wat kost het initiatief moest behouden en mijn dame in de aanval moest krijgen waardoor de zet 19. … Qg5 volgde. Hiermee geef ik volgens de engine mijn voordeel weg na Qd3, maar in de partij werd 20. Rf3 gespeeld. In mijn ogen een blunder dat gelijk afgestraft moest worden met 20 … Nd2, maar de zet 21. Rf4 volgde. ‘Deze fragiele constructie kan toch niet houdbaar zijn’ was mijn gedachte, maar niets bleek te werken. De klok integendeel wel, want die bleef maar tikken. Bijna alle zetten leidde tot een eindspel die ik verkeerd beoordeelde als lastig te houden. Paar zetten later volgde de volgende stelling:

De kleine grootmeester in mijn hoofd schreeuwde het uit: waag het niet Bf6 te spelen! Te passief! Offeren voor activiteit! Denk je dat Magnus Carlsen als een bangerd Bf6 zou spelen en zijn tegenstander zou smeken om genade? Naja, ik speelde Bf6 en de kleine grootmeester stierf. Bg5 zou de kleine grootmeester nog in leven hebben gehouden. 

De rest van de partij moest ik op increment spelen en zonder mijn kleine grootmeester. De volgende stelling voelde verloren aan, maar bleek nog vrij goed voor zwart. Tip voor de volgende keer: let beter op je tijd en vertrouw je intuïtie meer!

Totaalscore: Paul Keres 2,5-1,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 5: Bauke (TdT) 0-1 Rolf (Paul Keres), 

Mijn partij was wat lastig. Ik zat in de trein nog veel te preppen op een Sicilian- die uiteindelijk ook op het bord verscheen-, maar naarmate de partij vorderde zag het er toch naar uit dat mijn tegenstander meer bekend was met de posities in het middenspel. Een aanval op de koningsvleugel slaagde en helaas moest ik daarna opgeven.

Totaalscore: Paul Keres 3,5-1,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 6: Paul (Paul Keres) 0-1 Luc (TdT)

Ik ga dit seizoen best lekker, en wederom wist ik een winst in de wacht te slepen. Voorlopig lijkt het erop dat mijn eerste KNSB rating meer dan goed zal zijn. Erg blij mee! En natuurlijk ook om de stand weer wat dichter bij elkaar te brengen!

Totaalscore: Paul Keres 3,5-2,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 7: Tom (TdT) 1-0 Judith (Paul Keres)
(Waarschuwing! Het volgende verslag is gebaseerd op een partijreconstructie uit geheugen; zetnummers kunnen licht afwijken.) 

Ik mocht deze uitwedstrijd spelen met een thuisgevoel: wij ontmoeten Paul Keres 6 bij de thuisbasis van de Rode Loper, mijn oude schaakclub. Daarmee trof ik naast oud clubgenoten in de zaal, ook een bekend gezicht aan de overkant van de tafel, Judith van Amerongen. Wellicht bracht dit echter geen voordeel; ik herinner me nog goed moeite hebben om te focussen aan het begin van de wedstrijd. In deze verdoofde staat van zijn, besloot ik op zet 4. Pf3 te spelen tegen de Tarrasch, waar ik eigenlijk altijd 4. dxc5 of 4. cxd5 speel en een goede score heb. Zwart kwam zo goed uit de opening en maakte ik het nóg gemakkelijker door later 10.b3 te spelen, wat positioneel gezien een vrij dubieuze zet is. Zwart sloeg terecht op d4, wat mij een geïsoleerde d-pion gaf. Echter werd het voordeel weggegeven met 11…Pb4, wat een mooie blokkade op d5 verzekerd, maar ook de zet a4 mogelijk maakte, met druk op b5 en zwart die nog niet is gerokeerd. Dit was nog geen groot probleem, maar de daaropvolgende 13…a5 kostte nog meer tijd en gaf de verdediging op b5 weg. Met zetten als 14. Pe5 en 16. De2 probeerde ik gebruik te maken van de diagonaal en de nog niet veilige zwarte koning. Stockfish geeft de stelling na zet 19…Db7 als +3.6, al is het materiaal nog gelijk. Op zet 20 heb ik echter veel tijd genomen. In eerste instantie wilde ik Txa5 of Tb5 spelen, maar ik dacht dat zwart er wellicht goed uit zou komen met Pc2, wat de toren en de pion op d4 vorkt. Zo speel ik 20.Le3, om te consolideren, nét iets te gemakkelijk en zag ik onmiddellijk dat zwart met Td5 het spel weer gelijk trekt. De zet in de partij 20…0-0 doet dit ook, maar na 21.Txa5 …De4 had ik toch weer een voordeel. Uiteindelijk werd de partij voornamelijk beslist door het missen van een paardvork op zet 25…Tfd8, waar wit een kwaliteit voor komt en actieve stukken heeft. De uiteindelijke doorbraak kwam op zet 36, met een klein tactisch trucje. 1-0. 

Totaalscore: Paul Keres 3,5-3,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 8: Nyasha (TdT) 0,5-0,5 Eddy (Paul Keres)

Tot slot mocht ik ook mijn eerste partij in team 1 van dit jaar spelen. Op bord 8 begon ik tegen Eddy in een gesloten stelling die snel wat interessante strategische vraagstukken stelde. Zo speelde hij met een snelle expansie aan de koningsvleugel die ik nog nooit eerder in de opening had gezien. Nadat hij eerst zijn koningspionnen naar voor gooide, deed ik dat daarna met mijn pionnen aan de damevleugel. Toen we beide uit de opening waren in een naar mijn ogen in ieder geval gelijk middenspel speelde ik te haastig en verloor zeer snel een pion door een achterlijke fout. Doordat hij ook strategisch er beter voor stond besloot ik dat ik het moest gaan hebben van counterplay door actieve stukken op de c-lijn. Om zijn sterke paard uit de c-lijn te halen moest ik een paardenruil doen die me ook een tweede pion zou kosten. Het enige dat mij nog kon uitmaken was mijn geplande counterplay. Al leek het nog niet op veel, ik kreeg een enorme boost nadat Eddy f4 speelde. Een move waar we, in de analyse achteraf, het erover eens waren dat dit niet de way to go was. Ik pushte zeer snel f5 om de positie zoveel mogelijk te opening, en kon al snel een initiatief ontwikkelen om te compenseren voor mijn gebrek aan materiaal. Dit koste me trouwens ook een derde pion. Echter had ik in deze tijd wel een zeer actieve positie gekregen (die ik nog eens moet analyseren), en dit bleek genoeg te zijn voor in ieder geval een halfje. Achteraf heb ik ook nog met Mick naar de positie gekeken (ik weet dat Omar zegt dat je niet met engines moet kijken, maar wilde dat toch graag doen), en we zagen beide nog wel kansen om verder te pushen. Echter, in een positie die uiterst secuur moest worden gespeeld, met al 3 pionnen achterstand en het idee had dat ik sinds het middenspel maximaal een draw kon halen, ben ik meegegaan in een gelijkspel. Niet een dramatische start in het team. En blij om dan toch een halfje toe te kunnen voegen aan onze totaalscore!

Totaalscore: Paul Keres 4-4 SSVN Tussen de Torens

In conclusie, een waar slagveld in Utrecht! We zijn erg blij met het fijne onthaal in Utrecht, en hebben achteraf nog fijn kunnen analyseren met onze tegenstanders onder het genot van een drankje. Na daarna nog wat te analyseren over de rest van het seizoen en de kansen voor het kampioenschap van beide teams zijn we gaan uiteten en weer huiswaarts gekeerd. 

Voor nu wenst Team 1 iedereen een ontzettend fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar, en dan gaan we er op 3 februari 2024 weer opnieuw tegenaan met SMB 2 op het programma!

Strijd voor de koploperspositie

Verslag SSVN Tussen de Torens 1 -SMB 1:

Op zaterdag 25 november speelde SSVN Tussen de Torens de kraker van het seizoen tegen SMB 1. Als team dat, net als Tussen de Torens, ongeslagen gaat in de KNSB competitie. Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Thomas (SMB) 0,5-0,5 Mick (TdT), 

In ronde 3 speelde ik tegen Thomas Manschot. Het begon moeizaam, ik kwam in een 4.f3 Nimzo-indisch, een variant die ik niet heel scherp ken. Ik besloot op zet 8 voor een wat aparte zet, zodat mijn tegenstander ook geen theorie meer kende. Vervolgens wist ik de stelling langzaam te stabiliseren en voelde ik dat het momentum mijn kant op ging. Ik zette hem helemaal vast, maar toen had hij ineens een breekzet. Hierbij had ik twee opties, alles eraf slaan en gaan voor een remise eindspel of gaan jagen op de winst waarbij mijn tegenstander ook nog kansen had (wat achteraf toch correct was). Uiteindelijk ging ik toch voor het remise eindspel en na wat geschuif werd het gelijkspel binnengehaald.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 0,5-0,5 SMB

Bord 2: Bram (TDT) 0,5-0,5 Maarten (SMB)

Ik speelde met wit op bord 2 tegen Maarten Smit. Interessant is dat er twee schakers zijn met deze naam, en ik compleet verrast werd toen mijn tegenstander een gesloten Sicilan speelde en niet de Caro Kann die ik had voorbereid. Gelukkig kwam ik met een licht voordeel uit de opening. We ruilden we een aantal stukken af en kwamen in een gelijk middenspel. Mijn tegenstander bood een dameruil aan, en in tijdnood dacht ik dat ik slechter zou staan als ik zou accepteren, wat met het voordeel van computer analyse niet zo blijkt te zijn. Ik gaf mijn dame op voor een toren en loper. Het lukte me om een fortress te maken waar zijn koning en dame niet doorheen kwamen, en de partij eindigde in een gelijkspel.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1-1 SMB

Bord 3: Jetse (SMB) 0,5-0,5 Levi (TdT), 

Ook mijn partij eindigde in een gelijkspel

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1,5-1,5 SMB

Bord 4: Omar (TDT) 1-0 Jacques (SMB)

“Chess speaks for itself”

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2,5-1,5 SMB

Bord 5: Peter (SMB) 1-0 Tom (TdT), 

Ik had in de uren vóór de partij nog tegen mijn teamgenoten gezegd dat ik altijd geen idee heb hoe ik moet spelen tegen het Londen systeem. Het lot gaf me de mogelijkheid om dit over het bord uit te zoeken tegen Peter Schut. De opening leverde echter weinig problemen op, de gekozen lijnen waren vrij positioneel en rustig, wat past bij mijn speelstijl. Ik was echter wel tevreden met mijn keuze om voor de voorziene lijn …14 Dxb3 15. axb3 …cxd4 16 exd4 …e5 te gaan, waarbij ik dacht wat actievere stukken te krijgen, met als nadeel een geïsoleerde d-pion. Ik kreeg mijn stukken echter niet heel actief en mijn tegenstander ruilde zijn loper af tegen mijn paard om zo op de lange termijn de d-pion te kunnen winnen met c4. Ik dacht, en dit beaamde de computer, dat zo’n toreneindspel met een pion minder nog goed zou moeten zijn voor remise. Echter gaf …34 b6 deze remise weg. Het idee was om te voorkomen dat wit met de koning langs zijn gepasseerde d-pion te lopen en de pion met de koning te blokkeren. Echter het wisselen van de overgebleven witte toren naar de c-lijn bracht problemen door de dreigende 37.Tc6+. Om dit te voorkomen, besloot ik wat klakkeloos Tc7 te spelen die tot mijn verbazing (toendertijd) onmiddellijk werd geslagen. Ik had het koning-en-pionnen eindspel niet bekeken en vaag de gedachte gehad dat ik met de pionnenconstructie de vooruitgang van de koning had beperkt. Echter had ik met diezelfde …34 b6 ervoor gezorgd dat wit de pion op c6 kan winnen als ik de gepasseerde pion op d4 moet slaan; dit was niet mogelijk geweest met een pion op b7. Zo gaf ik mijn tegenstander een gemakkelijk eindspel om te winnen. Vrij balen als je een aantal maanden geleden nog een schaakles heb gegeven over koning-en-pionneneindspel. 1-0.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2,5-2,5 SMB

Bord 6: Luc (TDT) 1 – 0 Guus (SMB)

Vorig jaar tijdens een belangrijke wedstrijd tegen SMB2 stond ik ook opgesteld en dat leidde uiteindelijk tot een bloedstollende wedstrijd, na 6 uur eindigend in een overwinning voor de schrijver van dit verslag. Ik was blij verrast toen ik zag dat ik in deze belangrijke wedstrijd tegen SMB1 een rematch mocht spelen tegen Guus Alberts en ik maakte mij klaar voor weer een lange uitputtingsslag. Ik speelde mijn partij met wit en ik speelde uiteraard weer mijn opening waar ik inmiddels bij de vereniging algemeen bekend om sta, de Stonewall. De partij begint rustig en hij laat me rustig mijn geliefde opstelling opzetten. Het enige vervelend is alleen wel dat hij zijn loper der witte velden wel buiten zijn pionnenstructuur heeft gebracht. Na rustig verder te ontwikkelen begaat mijn tegenstander een fout en daarmee toelatend dat ik mijn pionnen naar voren kan marcheren met tempo. Terwijl dit allemaal gebeurt kijkt zijn klok de partij toe voldaan door tikkend. Waardoor ik opgegeven moment een half uur voorsta qua tijd. Nadat ik iets beter uit de opening was gekomen blijf ik natuurlijk stug doorgaan met druk zetten waardoor mijn tegenstander uiteindelijk onder de druk bezwijkt en loper g6 terugspeelt en zijn eigen pionnenstructuur totaal opblaast. Hierdoor komt de o-zo belangrijke koning in een penibele situatie wat zijn loyale vertrouwelingen uiteindelijk de kop kost. Mijn tegenstander, niet wetend welk gevaar er zich boven het hoofd hangt, speelt een pion zet aan de andere kant van het bord en na koningin h3 was het al zo goed als voorbij. Guus speelt dapper door maar nadat ik een toren heb gewonnen en dames heb geruild besluit hij om op te geven. Zo win ik een belangrijk punt voor ons team in een even belangrijke wedstrijd.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 3,5-2,5 SMB

Bord 7: Jan (SMB) 0,5-0,5 Bauke (TdT)

Welkom bij mijn tweede externe pot voor SSVN Tussen de Torens I. Ik speelde wederom met zwart op bord 7, nu tegen Jan Kersten. Mijn tegenstander speelde de Ruy Lopez. Ik zat te veel in mijn hoofd en durfde mijn eigen prep niet te spelen (vraag me niet waarom) en besloot dus maar een uur over de eerste 14 zetten te doen. De opening kwam ik echter bijzonder goed door. Na de opening was ik echter minder bekend met de positie en tezamen met mijn tijdnood werd ik beetje bij beetje meer gewurgd; complimenten naar Jan, die met een gemiddeld centipion verlies van 11 speelde. Ik wist me goed staande te houden, tot ik op move 26 met nog anderhalve minuut op de klok Td7 speelde (op zich geen blunder, maar met mijn tijd zou het niet veel beter worden). 

Na enkele versimpelingen besloot ik een poging te wagen met 34. Bxe4, in de hoop er in een verre toekomst een R+B v. R eindspel uit te krijgen. Om een laatste strohalm aan te grijpen tot een remise speelde ik in een verloren eindspel 54. f5. Helaas speelde mijn tegenstander de enige winnende move 55. Kg5 en leek de hoop op een halfje verloren.

Ik besloot voor de goede orde niet op te geven en de pot maar helemaal uit te spelen (ik was toch al vier uur bezig en dan kan ik het net zo goed afmaken) en dat zal wel enige goede karma (??) met zich mee hebben gebracht. Terwijl ik chagrijnig vanaf de andere kant van het lokaal naar het bord keek, omdat ik wist dat het eindspel duidelijk verliezend was (shout-out 100 endgames you must know), dacht mijn tegenstander dat het koning en pion eindspel (K+P v. K) een remise was en besloot op zet 60, met mat in 15 op het bord, een remise aan te bieden. Die nam ik natuurlijk maar al te graag aan, waarmee ik mijn eerste (halve) punt van het seizoen binnen had.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4-3 SMB

Bord 8: Sjeng (TDT) 0,5-0,5 Jan (SMB)


Nadat ik opende met e4. ging mijn tegenstander de Sicilian in. Hierna bedacht ik me: “wat vind ik het naar om tegen te spelen in de Sicilian”. Ik ging voor een Alapin variation. Na een kleine onnauwkeurigheid van mijn tegenstander die ik niet afgestraft heb  bleef het de hele partij gelijk. Na zet 10 kwam de evaluatie niet meer buiten -0.1 en de +0.6. De controle die ik uitoefende op het bord en de open lijn was uiteindelijk niet genoeg om aan te vallen en na een hele accurate partijen van mij en mijn tegenstander zijn we op een gelijkspel uitgekomen.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4,5-3,5 SMB

In conclusie wint SSVN dus ook haar 3de partij en ruiken de dame en heren al een eerste vleugje van promotie. Omar is er zelfs al van overtuigd dat we er al zijn (wat hem ook tijdelijke ban in de groepschat van teamleider Bram opleverde). Laten we hopen dat we onze goede streak voort kunnen zetten tegen Paul Keres in de volgende speelronde!

VERSLAG UVS 3 – SSVN TUSSEN DE TORENS 1 OP 4 NOVEMBER 2023

Op zaterdag 4 november speelde SSVN Tussen de Torens de tweede wedstrijd in de strijd om promotie naar divisie 4. Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Levi (TdT) 0-1 Furkan (UVS)

Niet mijn beste partij. Te snel nagedacht in de opening, en mijn openingstheorie verward. Een kostelijke zet te snel gespeeld zorgde ervoor dat de partij al voorbij was, voordat ikzelf was begonnen.

Totaalscore: UVS 1-0 SSVN Tussen de Torens

Bord 2: Jan-Hendrik (UVS) 1-0 Bram (TdT)

Ik speelde met zwart een Indian defense waar wit uiteindelijk een 2 vs 1 pion meerderheid had op de koninginnezijde. Het lukte hem om een ervan te promoveren, wat uiteindelijk resulteerde in een loper + 5 pionnen vs 6 pionnen die ik verloor

Totaalscore: UVS 2- 0 SSVN Tussen de Torens

Bord 3: Jonathan (TdT) 1-0 Tobi (UVS)

De opening was een Ruy Lopez (e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5 Nf6 4. O-O d6), en na d6 speelde ik een geïmproviseerde h3 om Bg4 niet toe te laten (5. h3 Be7). Vervolgens speelde ik d4 om het centrum open te breken, en na exd4 Nxd4 speelde hij Bd7 om zijn paard te beschermen (6. d4 exd4 7. Nxd4 Bd7). Ik speelde hier Bxc6, wat apart lijkt omdat ik mijn loper opgeef voor een paard. Maar omdat hij nu dubbele pionnen heeft en zijn lopers geen goede velden hebben om naartoe te gaan, vond ik het een fijne positie om te spelen (8. Bxc6 bxc6). Hierna maakten we beide onze opening af en viel hij vervolgens mijn paard aan met c5. Hier zag ik over het hoofd dat nadat ik Nb5 speelde, mijn paard op c3 overbelast is en niet zowel mijn paard als de pion kan verdedigen (9. Nc3 O-O 10. Be3 c5 11. Ndb5 Bxb5 12. Nxb5 Nxe4). Gelukkig, nadat hij mijn pion won, kon ik mijn dame activeren met Qd5, waarmee ik zijn paard terug forceerde en Qf6 kon spelen om druk te zetten op zijn pionnen. Hij speelde a6, en ik moest terug met mijn paard omdat de pion pakken niet kon vanwege de penning door de toren (13. Qd5 Nf6 14. Qc6 a6). In deze positie wilde hij met een extra pion dames ruilen met Qd7, maar door de mooie zet Nd4 kon hij mijn dame niet pakken. Anders had ik Nxe7, waarmee ik de loper zou winnen en de dame en koning een fork zou geven. Bovendien kon hij mijn paard ook niet pakken, omdat hij dan zijn dame niet meer zou verdedigen (15…Qd7 16. Nd5 Qd8). Vervolgens ruilde ik mijn paard terug voor zijn donkere loper en activeerde ik mijn toren naar de open lijn, direct in lijn met zijn dame. Hij stapte uit de lijn en wilde weer dames ruilen, maar ik ging terug met mijn dame (Nxe7+ Qxe7 18. Rfe1 Qd7 19. Qf3). Hij activeerde zijn toren naar de open lijn, en ik bracht mijn andere toren in, dreigend met Bxc5 omdat de d-pion gepind was. Dus hij bracht zijn dame naar voren naar a4 (Rfe8 20. Rad1 Qa4). Ik speelde Bg5 om zijn bescherming van de koning weg te halen, waarmee ik de open lijn opende. De torens werden geruild, en hij forceerde met Re8 nog een ruil van torens (21. Bg5 Rxe1+ 22. Rxe1 Re8 23. Rxe8+ Nxe8). Hij moest met zijn paard slaan, anders zou ik mijn oorspronkelijke dreiging behouden met Bxf6. Ik speelde b3 om de dame weg te halen van de bescherming van het paard, en na Qb4 speelde ik Qa8 om het paard vast te pinnen en druk te zetten op de pionnen. Dus hij beschermde alles met Qe2 (24. b3 Qb5 25. Qa8 Qe2). Ik koos voor Qd8 om Kf8 later niet mogelijk te maken als zijn dame zou wegbewegen, maar na een schaak van zijn koningin, speelde hij alsnog Kf8. Hier zat zijn positie redelijk vast, dus ik besloot c4 te spelen om d4 niet toe te laten op een later moment. Om zijn positie te beschermen speelde hij a6, zodat mijn loper weg moest en hij Qc3 kon spelen (26. Qd8 Qe1+ 27. Kh2 Kf8 28. c4 h6 29. Be3 Qc3). Dame c3 was een fout, omdat ik daarna Qa8 kon spelen om zijn pionnen aan te vallen, terwijl hij degene had moeten zijn die pionnen moest aanvallen om te winnen. Na a4, om zijn pion te beschermen met de dame, besloot ik met mijn dame terug te gaan om mijn pionnen te beschermen. Na Nf6 konden we dames ruilen (30. Qa8 a5 31. Qd5 Nf6 32. Qd2 Qxd2), en met mijn loper kon ik een aanval opzetten tegen de a5-pion, die niet te verdedigen was. Op dit cruciale moment vond mijn tegenstander de beste zet, a4, om mijn pionnen open te breken en ze te dubbelen. Maar vervolgens zat hij weer in een cruciaal moment, want hij moest zijn paard of koning richting a8 bewegen, anders kon niets mijn pion stoppen! Hij speelde echter te snel d5 om zelf een vrije pion te creëren, maar dat lukte niet voordat ik mijn pion naar de andere kant bracht en mijn tegenstander gaf op (33. Bxd2 a4 34. bxa4 d5 35. a5 c6 36. a6 Nd7 37. Ba5 Nb8 38. a7).

Totaalscore: UVS 2-1 SSVN Tussen de Torens

Bord 4: Frans (UVS) 1-0 Michiel(TdT)

Vol goede moed begon ik op bord 4 met zwart tegen een sterke tegenstander. Ik koos een vrij conservatieve opening, waar m’n tegenstander helaas wat voordeel uit wist te halen. Na een spannend middenspel kwamen we in een positie waar ik met één slimme zet er een gelijkspel uit kon slepen. Hoewel ik deze zet wel overwogen heb speelde ik ‘m uiteindelijk niet, waardoor ik glorieloos ten onder ging.

Totaalscore: UVS 3-1 SSVN Tussen de Torens

Bord 5: Omar (TdT) 1-0 Dirk (UVS) 

Elf is een machtig mooi getal. Het was Apollo 11 die de eerste mensen op de maan zette, het elfde uur van de elfde dag van de elfde maand in 1918 was het einde van de eerste wereldoorlog en de elfde zet was ook het einde van mijn partij. 

De partij begon vredig met een Giuocco Piano in het Italiaans wat ook in het Italiaans rustig spel betekent. Het overgrote deel van de meesterpartijen eindigen in deze stelling ook wel in remise, maar een ieder met een hart speelt 4. b4, de Evans gambit! Het was meteen duidelijk dat mijn tegenstander niet bekend was met deze opening door 5. c3 Bc5?!. Op zich niet meteen een ramp, maar de zet 7. O-O h6?? is vragen om problemen: wit heeft een pion geofferd voor open lijnen, ontwikkeling en het verkrijgen van het centrum met tempo. Je hebt als zwart niet de luxe om h6 te spelen en gewoonweg een zet over te slaan. Toen mijn tegenstander 8. cxd4 Na5??? speelde viel ik bijna van mijn stoel. 

Eerlijk gezegd voelde ik mezelf beledigd na zo’n zet; je hebt geen centrum, je loper wordt met tempo aangevallen, je hebt een zet overgeslagen met h6, ik heb open lijnen, al mijn stukken gaan er makkelijk uit en ik ben gerokeerd waardoor de torens makkelijk in het spel komen. Als in deze stelling geen combinatie zit dan bestaat er geen rechtvaardigheid in deze wereld en is het leven het ook niet waard. 

Als je de eerste zet nog niet hebt gevonden: het is 9. Bxf7! Kxf7. 10. Ne5+ Brengt het paard in met tempo en opent ook een weg voor de dame. Goed om te weten is dat dame en paard versus koning vaak slecht eindigt voor de koning. Mijn tegenstander was hier ook bekend mee en gaf op na 11. Qh5.

Totaalscore: UVS 3-2 SSVN Tussen de Torens

Bord 6: Frans (UVS) 0-1 Tom(TdT)

Ik speelde met zwart het Slavisch tegen een klassiek dame gambiet van Frans Nijenhuis van UVS3. Ondanks dat ik de stelling na 7.Lxc4 online al vaak had gezien, was dit de eerste keer over het bord en zag ik het idee van mijn gebruikelijk antwoord 7…Lb4 niet helemaal; ik speelde wat passief Le7. De consequentie was een tekort aan middelen om tegen e4 van wit te spelen en probeerde ik met 9…Pe4 wat stukken uit te ruilen. Hiernaast probeerde ik steeds een goed moment te vinden om c5 te spelen, maar steeds leek d5 een goed antwoord door wit, wederom door de afwezigheid van druk op het paard op c3. Een belangrijk moment op zet 15, waarin mijn tegenstander de kritieke lijn met 16.Lf1 … Dxd4 niet inging, een (tijdelijk) pionoffer met hele goede kansen voor wit. Zo kwam ik in een gelijke stelling met minder ruimte, maar wél het loperpaar. Een paar zetten later zag mijn tegenstander echter over het hoofd dat 21.f3 kon worden gevolgd door 21…Txd4! De toren staat ongedekt, maar Dxd4 zou de dame in een penning zetten met de koning met Lc5. Zo won ik een pion. Ik besloot de zwarte lopers uit te ruilen om een loper eindspel met tegengestelde lopers te voorkomen en ruilde de dames af voor een loper tegen een paard eindspel met de mogelijkheid een vrijpion op de damevleugel te creëren. Mijn koning kon de meest actieve positie innemen en na 47…Kd4 kon ik alle pionnen van wit winnen. Moest nog wel opletten dat ik niet een stuk verloor met een paardvork… 0-1.

Totaalscore: UVS 3-3 SSVN Tussen de Torens

Bord 7: Mulan (TdT) 1-0 Tom (UVS)

Ik speelde met wit, en ik opende met 1.c4. Na een paar zetten van theorie, had ik al een tijd voorsprong van ongeveer vijftien minuten, wat voor mij een goed teken was, dat hij de ideeën van de Engelse opening wellicht niet kende. Nadat we al snel op d5 pionnen afruilden, transformeerde de opening naar iets wat meer op Catalaans leek. Mijn idee voor het middenspel was om ten alle tijden m’n focus te houden op e4, het centrum gesloten te houden, en het standaard idee van het Engels door te zetten met h3, f3, g4, f4, f5…Als verdediging speelde mijn tegenstander g6 en g5, waardoor zijn koning open kwam te staan. Na een centrum”offer” op e4, kwam mijn zwartveldige loper vrij om de pionnen te ruilen op g5, waarmee ik inspeelde op zijn open koningsstelling.Nadat zwart een paardoffer op g4 deed, dacht ik dat dat niet kon kloppen. Hij had een tussenzet als dreiging van een vork, maar ik had allerlei schaakjes. Met de verkeerde zetten liep hij het risico om mat te gaan. Dit werd opeens erg tactisch, en uiteindelijk bleek ik het net één zet beter te hebben uitgerekend dan mijn tegenstander. Na 20…Kg6 was het voorbij. Vanaf deze stelling had ik een mat in 3, en die had ik niet gevonden. Ik koos voor de mat-in-5-combinatie die een zet later kwam.

Totaalscore: UVS 3-4 SSVN Tussen de Torens

Bord 8: Pascal (UVS) 0-1 Sjeng (TdT)

Nadat de eerste zet d4 gespeeld was dacht ik nu kan ik lekker mijn king’s indian spelen. Dit deed ik dan ook. Na ongeveer 10 zetten lokte ik mijn tegenstander uit om zijn verdedigende pion die voor zijn toren stond vooruit te spelen waardoor ik de lijn voor mijn fianchetto de loper kon open door een pion te slaan met mijn paard. Hierdoor won ik een kwaliteit en een pion. Hierna had ik snel 3 stukken geruild om de positie te versimpelen. Nadat ik mijn positie geconsolideerd had kon ik gaan promoveren om mijn voordeel nog verder door te zetten. 1 zet voor promoveren gaf mijn tegenstander op.

Totaalscore: UVS 3-5 SSVN Tussen de Torens

In conclusie, een zeer zware wedstrijd waar we uiteindelijk als overwinnaar uitkwamen. Een zeer taaie, die op de lagere borden werd beslist. Zo zie je maar, de ene week win je op de hoge borden, en de week daarna op de lage borden. Al zal het allemaal nog een tandje scherper worden in de volgende ronde als de kraker tegen SMB 1 op het programma staat!

Op naar promotie!

VERSLAG SSVN TUSSEN DE TORENS 1 -DVP/ VIANEN 2 OP 7 OKTOBER 2023

Op zaterdag 7 oktober speelde SSVN Tussen de Torens haar eerste wedstrijd in de KNSB competitie. In multizaal 5 van het RSC ontving team 1 DVP/ Vianen 2. Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Luc (DVP) 0-1 Mick (TdT)

Voor mijn eerste partij van Tussen de Torens mocht ik tegen Luc Saris. Hij opende de partij met een Grand Prix. Deze opening kan er soms bekend om staan dat wit een snelle aanval krijgt en het dus gelijk spannend wordt. Omdat ik de details niet zo goed meer kon herinneren, moest ik in de opening al goed nadenken op zet 6. Hierop besloot Luc de stelling dicht te gooien en het erg positioneel te maken. Dit was lichtelijk voordelig voor mij en begon beetje bij beetje mijn stelling te verbeteren. Deze langzaam opbouwende druk samen met weinig tijd werd uiteindelijk te veel en daarmee kon ik de dame en de winst verzilveren.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1-0 DVP/ Vianen

Bord 2: Levi (TdT) 0,5- 0,5 Jan (DVP)

In een zeer ingewikkelde wedstrijd speelde ik zonder het te weten tegen de sterkste speler van het team van de tegenstander. Na een spannende middle game, waar mijn tegenstander niet wist te kapitaliseren, kwamen we in een endgame terecht met voor mij een toren, loper en 4 pionnen, en 2 torens en 3 pionnen voor mijn tegenstander. Gelukkig kon ik het houden op een gelijkspel.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1,5-0,5 DVP/ Vianen

Bord 3: Luc (DVP) 1-0 Tom(TdT)

Ik speelde op bord 3 met zwart tegen Marcel Lever. Ik speel de Caro-Kann tegen 1. e4 en hij koos voor de hoofdlijn. Zo speelden we 11 zetten theorie (met uitzondering van h5, die kwam later) en kwamen we in een bekende stelling met meer tijd op de klok dan waar we mee begonnen. De plannen zijn simpel (de uitvoering minder): er wordt gerokeerd naar andere kanten voor het bord en we kijken wie zijn aanval het snelst komt. In mijn ervaring is dat die van wit, wat mij ertoe leidt een lijn te spelen na een gebruikelijke 12/13. Pe4 om de dames eraf te ruilen om zo wit zijn munitie te beperken. Echter speelde wit 12. The1 en moest ik een nieuw plan bedenken. Ik besloot dat ik snel wilde ontwikkelen en het centrum open wilde breken met 12…Pe5 en 14…c5 en 15…Pb4. Die laatste bleek positioneel zwak aangezien ik na 16. Lxb4 mijn grip op het centrum verloor en ook niet echt meer een aanval kon opzetten. De troef die ik dacht terug te krijgen, het als enige hebben van een zwarte loper, werd gemakkelijk geneutraliseerd door een goed paard op e5. Na het verdubbelen van de torens op de d-lijn richting de zwakke pion d4, zag ik geen goede plannen meer en besloot ik, laf eigenlijk, maar heen en weer te schuiven in de hoop dat wit ook geen plan zag in de stelling. Dat bleek onterecht, en wit verbeterde langzaam zijn stelling door zijn koning te centraliseren en de pionnen op de koningsvleugel naar voren te schuiven. De druk werd zo opgevoerd en het werd me (te) langzaam duidelijk dat ik toch echt íets moest doen. Ik besloot het paard op e5 eraf te slaan met mijn loper. Na het terugslaan van 35. fxe5 probeerde ik een manier te vinden om de centrumpionnen van wit te immobiliseren en bedacht dat b5 de c-pion naar voren kon lokken waarna een toren op d5 en een koning/toren op c6 de pionnen wellicht konden vastzetten. Met weinig tijd en lichte wanhoop speelde ik dus 35…b5 en hoopte op het beste. Ik keek nog eens goed naar de stelling en de lijn na 36.c5: ik zag hoop. En toen zag ik…dat mijn toren aangevallen stond!? Huh!? Wiens klok loopt er? Ja…die van wit dus…Huh!? Toen besefte ik dat mijn plan was geweest om na 35. fxe5 éérst de toren op d6 verplaatsen naar d7 om daarna pas b5 te spelen. 36. exd6. Oeps! 

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1,5-1,5 DVP/ Vianen

Bord 3: Jonathan (TdT) 1-0 John (DVP)

De partij begon met een Ruy Lopez waar ik vrij verzekerd mee was, vervolgens speelde hij zijn paard terug naar d7. Dit vond ik apart aangezien ik het bijna nooit gezien heb en het voelde alsof hij de druk weghalen. Om te ontwikkelen speelde ik Na3 hierdoor kon hij zijn paard voor mijn light squared bishop ruilen. Vervolgens bracht hij de positie in een interessante stelling na b4 en f4 gespeeld te hebben. Hij had veel ruimte en ik probeerde er doorheen te komen met zetten als Bg5 maar het lukte niet en hij wist mijn e4 pion te winnen. Even later had ik een plan om mijn dubbele b-pion ook nog op te geven voor een queen trade (waarna ik een passed pawn creëerde), hij wilde dit niet en bracht zijn loper terug. In deze positie hing zijn toren in de hoek, maar helaas was ik te druk bezig om mn queen te beschermen. Hier bleef ik pionnen dreigen en hij dacht dat hij een pion kon terugwinnen door zijn donkere loper op te geven voor mijn paard, nu zitten we in een opposite colored bishop endgame en was ik vrij zeker met zijn lage tijd meegerekend dat ik een gelijkspel eruit kon halen, ookal stond ik achter. Maar door de tijd en hoge druk van mij maakte mijn tegenstander een aantal slechte zetten en mat was niet meer te stoppen, ook al promoveerde hij naar een koningin! 

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2,5-1,5 DVP/ Vianen

Bord 5: Marco (DVP) 0-1 Michiel (TdT)

In mijn eerste partij dit seizoen speelde ik als zwart tegen een accelerated London system. Begon eigenlijk vrij standaard en saai, maar na verloop van tijd nadat mijn tegenstander gerokeerd had en ik nog niet dacht ik een aanval in te zetten aan de koning kant, en het zoveel mogelijk open te gooien omdat ik twee lopers had en hij niet. Na wat minder precieze zetten liep dit toch niet zoals ik hoopte, en kreeg m’n tegenstander een betere positie. Dit leidde tot een open bord met een tegenstander met 2 pionnen meer, waar mijn tegenstander echter de fout inging en z’n loper blunderde. Hierna kon ik de partij redelijk makkelijk winnen.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 3,5-1,5 DVP/ Vianen

Bord 6: Omar (TdT) 0-1 Arno (DVP)

Het was een grote eer om mee te mogen doen met de allereerste externe partij van de vereniging. De eerste tien zetten van mijn partij werden heel rap gezet; mijn tegenstander was blijkbaar net zo op de hoogte van de theorie als ik. Op zet 10. … dxe4 was ik uit boek. Ik wist dat het in ieder geval een onnauwkeurigheid was, maar de zet om het te kunnen bestraffen kon ik niet gelijk vinden. De intuïtieve zet 11. Bc6 werd toch onduidelijk na 11. Bc6 Nb4 of 11. … Nf4. Daarom koos ik voor de veilige 11. Bc4. 

14. Nd2 leken mij en mijn tegenstander in de analyse een sterke zet; zo sterk dat mijn tegenstander 15. Ne4 voorkwam met 14. … f5??. Een grote blunder, want 14. … Qe5 is einde oefening. Met 14. … f5 is de aanval op mijn koning voorbij. Een extra pion en de zwarte koning in het midden was voor mij voldoende om de partij om te zetten naar een punt.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4,5-1,5 DVP/ Vianen

Bord 7: Robin (DVP) 1-0 Bauke (TdT)

Mijn eerste klassieke pot voor de KNSB begon met zwart tegen een Jobava London.

Niet een van mijn favoriete openingen om tegen te spelen, vooral omdat ik daar nog geen scherpe prep tegen had. Ik had me vooral voorgenomen rustig te spelen (gezien de vele bullet potten die ik normaal speel) en dat lukte goed. Ik kwam goed uit de opening en mijn tegenstander moest na 11.Qa4 zelfs een stuk offeren om groter verlies te voorkomen. 

Zodra ik doorhad dat ik voor stond, kikte mijn Blitz instinct echter in en begon ik enkele zetten snel te spelen, waarmee ik mijn voorsprong helaas verspeelde, waar ik niet meer van terugkwam: 1-0. Al doende leert men 

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4,5-2,5 DVP/ Vianen

Bord 8: Luc (TdT) 0,5-0,5 Arjan (TdT)

Mijn partij tegen Arjen de Kuiper begon heel rustig. Ik speelde met wit weer mijn oude en vertrouwde Stonewall opening. Helaas maakte ik in de opening ergens een foutje waardoor hij er naar mijn mening beter voorstond. Ik moest snel handelen, anders zou hij langzaam maar zeker de overhand krijgen. Dit leidde tot mijn besluit om agressief te gaan spelen en deze agressiviteit had de vorm van g4. Ik liet de koning zijde uiteenspatten en een scherpe positie was het resultaat, waarin konings veiligheid voor beide spelers bijzaak was. Dankzij mijn fijnzinnigheid voor scherpe posities sleepte ik er een betere stelling uit. Mijn tegenstander speelde vervolgens uitstekende zetten, echter was zijn positie zodoende passief dat ik hem compleet terugdrong naar de zevende en achtste linie. Helaas ging de dominantie van mijn positie, net zoals de vier jaargetijden, aan mij voorbij en ruilde ik een paar stukken om een pion te winnen, maar gaf daarbij mijn tegenstander de gelegenheid om mijn koning oneindig veel schaak te zetten. Achteraf meldde de schaakcomputer dat ik er met perfect spel had kunnen winnen, dit zag ik echter niet tijdens de partij en we gooiden het op een akkoordje. 

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 5-3 DVP/ Vianen

In conclusie een eerste goede overwinning van ons eerste team; de eerste stap naar promotie is gezet! Nu door naar de volgende, want op 4 november staat UVS 3 te wachten!