Strijd voor de koploperspositie

Verslag SSVN Tussen de Torens 1 -SMB 1

Op zaterdag 25 november speelde SSVN Tussen de Torens de kraker van het seizoen tegen SMB 1. Als team dat, net als Tussen de Torens, ongeslagen gaat in de KNSB competitie. Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Thomas (SMB) 0,5-0,5 Mick (TdT), 

In ronde 3 speelde ik tegen Thomas Manschot. Het begon moeizaam, ik kwam in een 4.f3 Nimzo-indisch, een variant die ik niet heel scherp ken. Ik besloot op zet 8 voor een wat aparte zet, zodat mijn tegenstander ook geen theorie meer kende. Vervolgens wist ik de stelling langzaam te stabiliseren en voelde ik dat het momentum mijn kant op ging. Ik zette hem helemaal vast, maar toen had hij ineens een breekzet. Hierbij had ik twee opties, alles eraf slaan en gaan voor een remise eindspel of gaan jagen op de winst waarbij mijn tegenstander ook nog kansen had (wat achteraf toch correct was). Uiteindelijk ging ik toch voor het remise eindspel en na wat geschuif werd het gelijkspel binnengehaald.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 0,5-0,5 SMB

Bord 2: Bram (TDT) 0,5-0,5 Maarten (SMB)

Ik speelde met wit op bord 2 tegen Maarten Smit. Interessant is dat er twee schakers zijn met deze naam, en ik compleet verrast werd toen mijn tegenstander een gesloten Sicilan speelde en niet de Caro Kann die ik had voorbereid. Gelukkig kwam ik met een licht voordeel uit de opening. We ruilden we een aantal stukken af en kwamen in een gelijk middenspel. Mijn tegenstander bood een dameruil aan, en in tijdnood dacht ik dat ik slechter zou staan als ik zou accepteren, wat met het voordeel van computer analyse niet zo blijkt te zijn. Ik gaf mijn dame op voor een toren en loper. Het lukte me om een fortress te maken waar zijn koning en dame niet doorheen kwamen, en de partij eindigde in een gelijkspel.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1-1 SMB

Bord 3: Jetse (SMB) 0,5-0,5 Levi (TdT), 

Ook mijn partij eindigde in een gelijkspel

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 1,5-1,5 SMB

Bord 4: Omar (TDT) 1-0 Jacques (SMB)

“Chess speaks for itself”

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2,5-1,5 SMB

Bord 5: Peter (SMB) 1-0 Tom (TdT), 

Ik had in de uren vóór de partij nog tegen mijn teamgenoten gezegd dat ik altijd geen idee heb hoe ik moet spelen tegen het Londen systeem. Het lot gaf me de mogelijkheid om dit over het bord uit te zoeken tegen Peter Schut. De opening leverde echter weinig problemen op, de gekozen lijnen waren vrij positioneel en rustig, wat past bij mijn speelstijl. Ik was echter wel tevreden met mijn keuze om voor de voorziene lijn …14 Dxb3 15. axb3 …cxd4 16 exd4 …e5 te gaan, waarbij ik dacht wat actievere stukken te krijgen, met als nadeel een geïsoleerde d-pion. Ik kreeg mijn stukken echter niet heel actief en mijn tegenstander ruilde zijn loper af tegen mijn paard om zo op de lange termijn de d-pion te kunnen winnen met c4. Ik dacht, en dit beaamde de computer, dat zo’n toreneindspel met een pion minder nog goed zou moeten zijn voor remise. Echter gaf …34 b6 deze remise weg. Het idee was om te voorkomen dat wit met de koning langs zijn gepasseerde d-pion te lopen en de pion met de koning te blokkeren. Echter het wisselen van de overgebleven witte toren naar de c-lijn bracht problemen door de dreigende 37.Tc6+. Om dit te voorkomen, besloot ik wat klakkeloos Tc7 te spelen die tot mijn verbazing (toendertijd) onmiddellijk werd geslagen. Ik had het koning-en-pionnen eindspel niet bekeken en vaag de gedachte gehad dat ik met de pionnenconstructie de vooruitgang van de koning had beperkt. Echter had ik met diezelfde …34 b6 ervoor gezorgd dat wit de pion op c6 kan winnen als ik de gepasseerde pion op d4 moet slaan; dit was niet mogelijk geweest met een pion op b7. Zo gaf ik mijn tegenstander een gemakkelijk eindspel om te winnen. Vrij balen als je een aantal maanden geleden nog een schaakles heb gegeven over koning-en-pionneneindspel. 1-0.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 2,5-2,5 SMB

Bord 6: Luc (TDT) 1-0 Guus (SMB)

Vorig jaar tijdens een belangrijke wedstrijd tegen SMB2 stond ik ook opgesteld en dat leidde uiteindelijk tot een bloedstollende wedstrijd, na 6 uur eindigend in een overwinning voor de schrijver van dit verslag. Ik was blij verrast toen ik zag dat ik in deze belangrijke wedstrijd tegen SMB1 een rematch mocht spelen tegen Guus Alberts en ik maakte mij klaar voor weer een lange uitputtingsslag. Ik speelde mijn partij met wit en ik speelde uiteraard weer mijn opening waar ik inmiddels bij de vereniging algemeen bekend om sta, de Stonewall. De partij begint rustig en hij laat me rustig mijn geliefde opstelling opzetten. Het enige vervelend is alleen wel dat hij zijn loper der witte velden wel buiten zijn pionnenstructuur heeft gebracht. Na rustig verder te ontwikkelen begaat mijn tegenstander een fout en daarmee toelatend dat ik mijn pionnen naar voren kan marcheren met tempo. Terwijl dit allemaal gebeurt kijkt zijn klok de partij toe voldaan door tikkend. Waardoor ik opgegeven moment een half uur voorsta qua tijd. Nadat ik iets beter uit de opening was gekomen blijf ik natuurlijk stug doorgaan met druk zetten waardoor mijn tegenstander uiteindelijk onder de druk bezwijkt en loper g6 terugspeelt en zijn eigen pionnenstructuur totaal opblaast. Hierdoor komt de o-zo belangrijke koning in een penibele situatie wat zijn loyale vertrouwelingen uiteindelijk de kop kost. Mijn tegenstander, niet wetend welk gevaar er zich boven het hoofd hangt, speelt een pion zet aan de andere kant van het bord en na koningin h3 was het al zo goed als voorbij. Guus speelt dapper door maar nadat ik een toren heb gewonnen en dames heb geruild besluit hij om op te geven. Zo win ik een belangrijk punt voor ons team in een even belangrijke wedstrijd.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 3,5-2,5 SMB

Bord 7: Jan (SMB) 0,5-0,5 Bauke (TdT)

Welkom bij mijn tweede externe pot voor SSVN Tussen de Torens I. Ik speelde wederom met zwart op bord 7, nu tegen Jan Kersten. Mijn tegenstander speelde de Ruy Lopez. Ik zat te veel in mijn hoofd en durfde mijn eigen prep niet te spelen (vraag me niet waarom) en besloot dus maar een uur over de eerste 14 zetten te doen. De opening kwam ik echter bijzonder goed door. Na de opening was ik echter minder bekend met de positie en tezamen met mijn tijdnood werd ik beetje bij beetje meer gewurgd; complimenten naar Jan, die met een gemiddeld centipion verlies van 11 speelde. Ik wist me goed staande te houden, tot ik op move 26 met nog anderhalve minuut op de klok Td7 speelde (op zich geen blunder, maar met mijn tijd zou het niet veel beter worden). 

Na enkele versimpelingen besloot ik een poging te wagen met 34. Bxe4, in de hoop er in een verre toekomst een R+B v. R eindspel uit te krijgen. Om een laatste strohalm aan te grijpen tot een remise speelde ik in een verloren eindspel 54. f5. Helaas speelde mijn tegenstander de enige winnende move 55. Kg5 en leek de hoop op een halfje verloren.

Ik besloot voor de goede orde niet op te geven en de pot maar helemaal uit te spelen (ik was toch al vier uur bezig en dan kan ik het net zo goed afmaken) en dat zal wel enige goede karma (??) met zich mee hebben gebracht. Terwijl ik chagrijnig vanaf de andere kant van het lokaal naar het bord keek, omdat ik wist dat het eindspel duidelijk verliezend was (shout-out 100 endgames you must know), dacht mijn tegenstander dat het koning en pion eindspel (K+P v. K) een remise was en besloot op zet 60, met mat in 15 op het bord, een remise aan te bieden. Die nam ik natuurlijk maar al te graag aan, waarmee ik mijn eerste (halve) punt van het seizoen binnen had.

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4-3 SMB

Bord 8: Sjeng (TDT) 0,5-0,5 Jan (SMB)


Nadat ik opende met e4. ging mijn tegenstander de Sicilian in. Hierna bedacht ik me: “wat vind ik het naar om tegen te spelen in de Sicilian”. Ik ging voor een Alapin variation. Na een kleine onnauwkeurigheid van mijn tegenstander die ik niet afgestraft heb  bleef het de hele partij gelijk. Na zet 10 kwam de evaluatie niet meer buiten -0.1 en de +0.6. De controle die ik uitoefende op het bord en de open lijn was uiteindelijk niet genoeg om aan te vallen en na een hele accurate partijen van mij en mijn tegenstander zijn we op een gelijkspel uitgekomen. 

Totaalscore: SSVN Tussen de Torens 4,5-3,5 SMB

In conclusie wint SSVN dus ook haar 3de partij en ruiken de dame en heren al een eerste vleugje van promotie. Omar is er zelfs al van overtuigd dat we er al zijn (wat hem ook tijdelijke ban in de groepschat van teamleider Bram opleverde). Laten we hopen dat we onze goede streak voort kunnen zetten tegen Paul Keres in de volgende speelronde!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste reacties