Optiver Nederlands Studenten Schaak Kampioenschap

Een mooi overzicht van de deelnemers in sporthal 1.

Alle foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Ruben Mariciuc.

Mensen die erop zullen letten, weten op een campus al snel een schakende student te vinden. Op een telefoon, laptop of een echt bord, schaken is nog steeds super populair onder studenten. Deze populariteit zorgde vorig jaar voor een succesvol Nederlands Studenten Schaak Kampioenschap. Daarom hadden S.S.V.N Tussen De Torens en S.C.C.E. Noesis besloten om nog een keer dit prachtige toernooi te organiseren.

Sommigen waren al erg vroeg opgestaan om rond 9:30 als eerste bij de toernooizaal klaar te staan. Gelukkig hadden ze een goede manier om al een beetje op te warmen, onze sponsor Optiver had namelijk een reuzenschaakbord meegenomen. De eerste partij van het toernooi begon hier!

De studenten hadden het reuzenschaakbord al snel gevonden.

Toen alle 129 deelnemers waren geregistreerd, kon het toernooi langzaam beginnen. Als eerst vertelde toernooivoorzitter Nyasha Milan Huits iets over hoe de dag eruit ging zien en daarna gaf  Optiver een aantal inspirerende woorden voor de deelnemers.

Links: Nyasha Milan Huits spreekt de deelnemers toe.  Rechts: Optiver wenst de deelnemers succes.

De eerste twee rondes gingen snel voorbij, omdat de ratingverschillen in het begin nog het grootst zijn. Toch waren er al vroeg momenten van serieuze blikken en handen in het hoofd.

Een intens moment aan het begin van het toernooi.

Daarna genoten alle deelnemers van een gratis lunch en kregen daardoor weer de energie om een hele dag te kunnen schaken. Sommigen hadden deze energie hard nodig, omdat ze een puzzel hadden opgelost waarmee ze tegen IM Eline Roebers mochten schaken. In de simultaan had IM Eline Roebers, net zoals de deelnemers in het toernooi, 10 minuten plus 5 seconde per zet (tegen 5 deelnemers).

IM Eline Roebers tegen 5 tegenstanders tegelijk.

Na de lunchpauze ging de strijd verder en in groep A leek FM Luuk Baselmans erg gemotiveerd om het toernooi te winnen. Na 4 rondes was hij de enige die nog alles had gewonnen en stond een punt voor op zijn concurrenten.

FM Luuk Baselmans vastberaden om het toernooi te winnen.

In groep B was een tweestrijd gaande tussen Rokas Zukauskas en Sergio Fernandez Rojas, die allebei na ronde 4 nog alles hadden gewonnen. De ronde erna zouden ze tegen elkaar spelen, een belangrijke partij voor het eindresultaat van groep B.

Rokas Zukauskas diep in gedachten op zoek naar een winst.

In groep C ging de strijd tussen Mario Marhuenda Beltrán en Kevin van de Glind. Ook zij wisten na 4 rondes 4 punten binnen te slepen en moesten de ronde daarna vechten voor de winst in groep C.

Mario Marhuenda Beltrán gefocust op zijn partij.

In groep D bleek Can Balkose al snel de favoriet, gezien hij na 4 rondes als enige alles wist te winnen. Na de tweede ronde zat hij al op bord 1 en die plek bleek hij goed te verdedigen.  

De topborden in groep D in actie.

Ook werd er nog hard gestreden in de teamcompetitie. Vorig jaar had het team Economakkers gewonnen en dit jaar waren ze terug onder de naam Economakkers 2.0. Als snel was duidelijk dat ze nog een keer de titel wilden veroveren. In de eerste drie rondes wonnen ze al gelijk van alle teams.

Economakkers 2.0 zijn in deze foto van plan om nog een keer het teamtoernooi te winnen.

Ondanks dat er op het bord hard werd gestreden, was de sfeer heel erg fijn en kan ik als arbiter zeggen dat ingrijpen nooit nodig was. Ongeacht het resultaat konden deelnemers er altijd wel plezier in vinden, zoals bijvoorbeeld in deze foto.

Na een lange en spannende partij schudden de deelnemers elkaar de hand.

Maar hoe is het nu verdergegaan in het toernooi? FM Luuk Baselmans bleef doorgaan in hetzelfde tempo en won al zijn partijen. Daarmee werd hij overtuigend winnaar van het Optiver Nederlands Studenten Schaak Kampioenschap!

FM Luuk Baselmans met de grootste trofee.

In groep B had Rokas Zukauskas gewonnen van Sergio Fernandez Rojas en leek heel dicht bij de winst. Maar in ronde 6 wist Saadat Bazarbaeva van hem te winnen, wat ervoor zorgde dat 4 mensen met evenveel punten aan de top stonden met nog maar 1 ronde te gaan. Saadat Bazarbaeva wist ook de laatste ronde te winnen en door het onderlinge resultaat werd zij winnaar van groep B.

Saadat Bazarbaeva wint groep B na een spannende slotronde.

Mario Marhuenda Beltrán wist zijn partij tegen Kevin van de Glind te winnen en was niet te stoppen. Hij won al zijn partijen en won daarmee overtuigend Groep C.

Mario Marhuenda Beltrán won alles in groep C.

Ook Can Balkose wist positie 1 te behouden en was met een gelijkspel en 6 winsten ongeslagen. Daarmee won hij met anderhalf punt afstand groep D.

Can Balkose wist ongeslagen te blijven in groep D.

Bij het teamtoernooi was vrij duidelijk wie het toernooi ging winnen. Economakkers 2.0 won alle 24 partijen (je leest het goed, niet alleen de 6 matches, maar ook alle 24 partijen) en behaalden net zoals vorig jaar de titel.

Economakkers 2.0 kennen de hoofdprijs van vorig jaar nog, tickets voor de Efteling.

Daarmee was het Optiver Nederlands Studenten Schaak Kampioenschap alweer tot een einde gekomen. De dag werd beëindigd met een borrel bij het stamcafé van SSVN Tussen de Torens, Van Buren. Daar heeft een aantal deelnemers nog lekker kunnen nagenieten van een geweldig toernooi.

Aan alle deelnemers en organisatoren, heel erg bedankt voor het meedoen en organiseren! Ook wil ik nogmaals onze sponsor Optiver bedanken voor het mogelijk maken van dit mooie toernooi. Ook vonden wij het heel fijn dat we van schaakvereniging UVS Nijmegen materiaal konden lenen. Daarnaast nog een bedankje aan onze fotograaf, Ruben Mariciuc die alles zo mooi heeft kunnen vastleggen. We hopen jullie allemaal volgend jaar weer te zien!

Wat: Een hele dag vol met gezellig schaken (10 minuten plus 5 seconden per zet) en op het einde een leuke borrel in Van Buren! 

Wie: Alle studenten vanuit heel Nederland (MBO, HBO, WO)

Wanneer: 14 April 2024

Waar: In Sporthal 1 van het Radboud Sportcentrum (Adres: Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen). Ongeveer 10-15 minuten met de bus vanaf station.

Belangrijk:

Neem je studentenpas mee!

Lunch wordt geregeld!

 

Inschrijfgeld: €5,-

Inschrijven: Hieronder!

Prijzengeld: Meer dan €1500,- aan prijzen!
Trofeeën en medailles voor de nummers 1, 2 en 3 per groep.
Voor de winnende teams: derde plek wint voor alle 4 de teamleden het boek “De beste zet”, tweede plek wint een schaakset voor 4 spelers en het winnende team wint 4 tickets voor de Efteling!
Dan de geldprijzen voor de nummers 3, 2 en 1 per groep:
Groep D: €20, €25 en €40.
Groep C: €20, €35 en €60.
Groep B: €25, €55 en €80.
Groep A: €40, €100 en €180.

Volg ook onze Instagram voor updates!

Algemene informatie

Dit toernooi is echt voor alle studenten: van totale beginners tot meesters in het schaken. Speel tegen studenten vanuit heel Nederland! Vorige editie kwamen 200 studenten naar dit geweldige toernooi.

We spelen in 4 individuele groepen, zodat iedereen speelt tegen mensen van vergelijkbare sterkte. Daarnaast hebben we ook een teamtoernooi voor 4 personen. Meld je aan met 3 vrienden van dezelfde stad of universiteit om te strijden tegen andere universiteiten en steden.

Tijdens dit toernooi zal gewerkt worden met een gestandaardiseerde rating, zodat spelers van verschillende platforms vergeleken kunnen worden. Daarom zal er geen KNSB of FIDE ratingverwerking plaatsvinden. 

Het toernooi wordt georganiseerd door S.S.V.N. Tussen de Torens en S.C.C.E. Noesis, de studentenschaakverenigingen van Nijmegen en Eindhoven. Lees ons artikel over het toernooi van vorig jaar voor een sfeerimpressie.

Optiver is onze geweldige hoofdsponsor die dit toernooi mogelijk maakt.

Contact

Als je vragen hebt, laat het ons weten! Wij zijn te bereiken op: tournament@sccenoesis.nl

Planning

9:30 Registratie

10:30 Openingswoord

11:15 Ronde 1

11:55 Ronde 2

12:35 Ronde 3

13:05 Lunchpauze

13:50 Simultaan met Eline Roebers!

14:30 Ronde 4

15:10 Ronde 5

15:50 Ronde 6

16:30 Ronde 7

17:15 Prijsuitreiking en sluiting