Altijd herres met Paul Keres!

Verslag Paul Keres 6 -SSVN Tussen de Torens 1:

Op zaterdag 16 december speelde SSVN Tussen de Torens de vierde en laatste wedstrijd voor het nieuwe jaar! Ditmaal in Utrecht tegen Paul Keres, een andere gegadigde om het kampioenschap in de wacht te slepen. Hieronder volgen de verslagen van de spelers.

Bord 1: Bram (TdT) 0-1 Dustin (Paul Keres), 

Ik speelde op bord 1 tegen Dustin die al een tijdje niet gespeeld leek te hebben. Echter betekende dat niet dat hij zijn schaakkwaliteiten nog moest opdoffen. In een lastig eindspel dat leek af te stevenen op een halfje was het gelijk gekleurde loper eindspel uiteindelijk toch te moeilijk om te houden.

Totaalscore: Paul Keres 1-0 SSVN Tussen de Torens

Bord 2: Lorenz (Paul Keres) 0-1 Mick (TdT), 

In ronde 4 speelde ik met zwart tegen Lorenz Brethouwer. Hij speelde de Stonewall, een opening die ik niet vaak tegen kom. Daarom wist ik na de opening niet zo goed wat het plan was. Ik besloot voor een onorthodox plan van …g5, wat de engine markeerde als mijn enige fout van de partij. Gelukkig sloeg mijn tegenstander en kon ik niet de juiste variant vinden om de pionnenstructuur heel te laten. Door de kapotte pionstructuur kon ik later in de partij een pion makkelijk oprapen. Toen kwamen we in een eindspel, wat ik nog fraai afrondde met een onoverkoombare matdreiging.

Totaalscore: Paul Keres 1-1 SSVN Tussen de Torens

Bord 3: Jonathan (TdT) 0,5-0,5 Lennart (Paul Keres)

De partij begon met een Ruy Lopez (1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bb5), waarna mijn tegenstander me verraste met de zet Ne7. Hierop was ik niet voorbereid, dus besloot ik eenvoudig te rokeren. Mijn tegenstander koos vervolgens voor g6 om zijn loper te ontwikkelen naar g7 (Ne7 4. O-O g6). Ik besloot de stelling gesloten te houden met de zet d6, waarbij we beide onze lopers ontwikkelden, hij rokeerde en ik bracht mijn paard in het spel met Nc3 (5. d3 Bg7 6. Be3 O-O 7. Nc3).

Hierna besloot hij mijn loper aan te vallen met a6, b5 en Na5. Dit dwong me om mijn witte loper te ruilen voor zijn paard; hier kon ik niets aan doen. Ik koos ervoor om offensief te spelen op de koningsvleugel en speelde h4 (a6 8. Ba4 b5 9. Bb3 Na5 10. h4). Hij wachtte met het slaan van mijn loper en ontwikkelde zijn eigen loper. Aangezien ik nog steeds mijn loper niet kon bevrijden, ging ik door met mijn plan en speelde h5 omdat het moeilijk was om hierop te reageren. Maar hij reageerde eerst door te ruilen op Nb3 en vervolgens met een agressief d5 (Bb7 11. h5 Nxb3 12. axb3 d5).

Hier maakte ik een grote fout; ik was bang voor de dreiging van d4 en kon geen goede manier bedenken om dit te stoppen. Daarom besloot ik een pion op te geven met Ne2 en om te voorkomen dat mijn pionnen voor mijn koning werden gedubbeld, speelde ik ng4 en viel ik de loper aan. Hij koos ervoor om dames te ruilen en won nog een pion (13. Ne2 dxe4 14. dxe4 Bxe4 15. Ng5 Qxd1 16. Rfxd1 Bxc2).

Daarna moest mijn toren naar d7, waardoor ik nog een pion verloor omdat hij mijn paard en de c7-pion dreigde te vorken. Hij verdedigde zijn paard met de toren, en ik viel hem opnieuw aan met Bc5. Hij speelde Bf6 om zijn loper te beschermen, en ik speelde Nf3. Vervolgens pakte hij mijn pion en speelde ik Nc3 om altijd naar e4 te kunnen met dat paard (13. Ne2 dxe4 14. dxe4 Bxe4 15. Ng5 Qxd1 16. Rfxd1 Bxc2).

Hij speelde Be6 en viel mijn toren aan. Ik sloeg op c7, waarna we beiden onze paarden herplaatsten. Hij probeerde torens te ruilen met Rac8, en hier had ik een mooie zet met Ne4, waarbij ik zijn loper bedreigde met een vork op de koning en toren (Be6 21. Rxc7 Nf5 22. Nd2 Rac8 23. Nde4).

Hij speelde Be7 en we ruilden alles af op e7, waarna ik weer een pion terugwon op a6. Nu stond ik slechts één pion achter, maar de b-pion was moeilijk te verdedigen, dus speelde hij b4 en viel mijn paard aan. Ik reageerde met Nf6+ en Ne4 om mijn paarden centraal te zetten met mogelijk veel tactische kansen (Be7 24. Bxe7 Rxe7 25. Rxe7 Nxe7 26. Rxa6 b4 27. Nf6+ Kg7 28. Nce4).

Hij speelde Rc1+, waarna ik omhoog moest met mijn koning. Hij speelde Rc2 en leek nu mijn b2-pion te winnen. Mijn laatste hoop was g4, mogelijk om hem mat te zetten na het pakken van de b-pion met mijn paarden, pionnen en koning. Hij vond het echter te riskant om de b-pion te pakken en koos ervoor om in plaats daarvan de h-pion te pakken. Na Nxh5+ en Kg6 kon ik b3 spelen om mijn pion te proberen te behouden. Nu was zijn loper vastgepind aan zijn koning en om dit te voorkomen, speelde hij Rc6 beschermd door het paard (Rc1+ 29. Kh2 Rc2 30. g4 gxh5 31. Nxh5+ Kg6 32. b3 Rc6).

Vervolgens speelde ik Ra7 met tempo op het paard, en hij pakte g4 met zijn loper. Dit was een grote fout, omdat ik nu alles kon afruilen en de stelling kon vereenvoudigen tot een eindspel waarin ik slechts één pion achterstond. Hij koos er echter voor om de torens af te ruilen, wat ik vreemd vond, omdat ik nu alleen mijn pionnen hoefde te ruilen en mijn paard kon opgeven voor remise (33. Ra7 Bxg4 34. Rxe7 Bxh5 35. Rxe5 Re6 36. Rxe6+ fxe6).

Ik speelde Nc5 en viel zijn e-pion aan, waarna hij Bd1 speelde en een gelijkspel garandeerde. Na Nxe6 Bxb3 had ik Nf4+ en Nd3 om de b-pion terug te winnen, en eindigden we in een gelijk eindspel dat we gemakkelijk uitspeelden (37. Nc5 Bd1 38. Nxe6 Bxb3 39. Nf4+ Kf5 40. Nd3 Ba4 41. Nxb4 Ke4 42. Kg3 Kd4 43. f4 Kc4 44. Na6 Kd5 45. Kg4 Bd1+ 46. Kg5 Kd6 47. Nb4 Ke7 48. Kh6 Kf6 49. Kxh7 Kf5 50. Nd5 Bb3).

Totaalscore: Paul Keres 1,5-1,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 4: Sil (UVS) 1-0 Omar (TdT), 

Geweldige grootmeesterpartijen hebben vaak één gemene deler: een flagrante minachting voor materiaal. Ze offeren zonder te knipperen een kwaliteit voor, in mijn ogen, onduidelijke compensatie en het lijkt ook altijd te werken. Als zij het doen, wie ben ik dan om het na te laten?

In deze stelling speelde ik bewust 17. … Nxe4! Wat volgde is zo goed als geforceerd: 18. Qc4 Bxh4 19. Qxa6. In deze stelling sta ik een kwaliteit achter, maar hiervoor win ik wel een centrale pion, krijg het initiatief, heb een aanval en doet het paard op a4 niet meer mee. Heb hier bijna een half uur lopen rekenen omdat ik de compensatie voelde, maar het vervolg niet zag. De engine is het met mijn eens: het geeft zwart een klein voordeel.  

In de partij dacht ik dat ik koste wat kost het initiatief moest behouden en mijn dame in de aanval moest krijgen waardoor de zet 19. … Qg5 volgde. Hiermee geef ik volgens de engine mijn voordeel weg na Qd3, maar in de partij werd 20. Rf3 gespeeld. In mijn ogen een blunder dat gelijk afgestraft moest worden met 20 … Nd2, maar de zet 21. Rf4 volgde. ‘Deze fragiele constructie kan toch niet houdbaar zijn’ was mijn gedachte, maar niets bleek te werken. De klok integendeel wel, want die bleef maar tikken. Bijna alle zetten leidde tot een eindspel die ik verkeerd beoordeelde als lastig te houden. Paar zetten later volgde de volgende stelling:

De kleine grootmeester in mijn hoofd schreeuwde het uit: waag het niet Bf6 te spelen! Te passief! Offeren voor activiteit! Denk je dat Magnus Carlsen als een bangerd Bf6 zou spelen en zijn tegenstander zou smeken om genade? Naja, ik speelde Bf6 en de kleine grootmeester stierf. Bg5 zou de kleine grootmeester nog in leven hebben gehouden. 

De rest van de partij moest ik op increment spelen en zonder mijn kleine grootmeester. De volgende stelling voelde verloren aan, maar bleek nog vrij goed voor zwart. Tip voor de volgende keer: let beter op je tijd en vertrouw je intuïtie meer!

Totaalscore: Paul Keres 2,5-1,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 5: Bauke (TdT) 0-1 Rolf (Paul Keres), 

Mijn partij was wat lastig. Ik zat in de trein nog veel te preppen op een Sicilian- die uiteindelijk ook op het bord verscheen-, maar naarmate de partij vorderde zag het er toch naar uit dat mijn tegenstander meer bekend was met de posities in het middenspel. Een aanval op de koningsvleugel slaagde en helaas moest ik daarna opgeven.

Totaalscore: Paul Keres 3,5-1,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 6: Paul (Paul Keres) 0-1 Luc (TdT)

Ik ga dit seizoen best lekker, en wederom wist ik een winst in de wacht te slepen. Voorlopig lijkt het erop dat mijn eerste KNSB rating meer dan goed zal zijn. Erg blij mee! En natuurlijk ook om de stand weer wat dichter bij elkaar te brengen!

Totaalscore: Paul Keres 3,5-2,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 7: Tom (TdT) 1-0 Judith (Paul Keres)
(Waarschuwing! Het volgende verslag is gebaseerd op een partijreconstructie uit geheugen; zetnummers kunnen licht afwijken.) 

Ik mocht deze uitwedstrijd spelen met een thuisgevoel: wij ontmoeten Paul Keres 6 bij de thuisbasis van de Rode Loper, mijn oude schaakclub. Daarmee trof ik naast oud clubgenoten in de zaal, ook een bekend gezicht aan de overkant van de tafel, Judith van Amerongen. Wellicht bracht dit echter geen voordeel; ik herinner me nog goed moeite hebben om te focussen aan het begin van de wedstrijd. In deze verdoofde staat van zijn, besloot ik op zet 4. Pf3 te spelen tegen de Tarrasch, waar ik eigenlijk altijd 4. dxc5 of 4. cxd5 speel en een goede score heb. Zwart kwam zo goed uit de opening en maakte ik het nóg gemakkelijker door later 10.b3 te spelen, wat positioneel gezien een vrij dubieuze zet is. Zwart sloeg terecht op d4, wat mij een geïsoleerde d-pion gaf. Echter werd het voordeel weggegeven met 11…Pb4, wat een mooie blokkade op d5 verzekerd, maar ook de zet a4 mogelijk maakte, met druk op b5 en zwart die nog niet is gerokeerd. Dit was nog geen groot probleem, maar de daaropvolgende 13…a5 kostte nog meer tijd en gaf de verdediging op b5 weg. Met zetten als 14. Pe5 en 16. De2 probeerde ik gebruik te maken van de diagonaal en de nog niet veilige zwarte koning. Stockfish geeft de stelling na zet 19…Db7 als +3.6, al is het materiaal nog gelijk. Op zet 20 heb ik echter veel tijd genomen. In eerste instantie wilde ik Txa5 of Tb5 spelen, maar ik dacht dat zwart er wellicht goed uit zou komen met Pc2, wat de toren en de pion op d4 vorkt. Zo speel ik 20.Le3, om te consolideren, nét iets te gemakkelijk en zag ik onmiddellijk dat zwart met Td5 het spel weer gelijk trekt. De zet in de partij 20…0-0 doet dit ook, maar na 21.Txa5 …De4 had ik toch weer een voordeel. Uiteindelijk werd de partij voornamelijk beslist door het missen van een paardvork op zet 25…Tfd8, waar wit een kwaliteit voor komt en actieve stukken heeft. De uiteindelijke doorbraak kwam op zet 36, met een klein tactisch trucje. 1-0. 

Totaalscore: Paul Keres 3,5-3,5 SSVN Tussen de Torens

Bord 8: Nyasha (TdT) 0,5-0,5 Eddy (Paul Keres)

Tot slot mocht ik ook mijn eerste partij in team 1 van dit jaar spelen. Op bord 8 begon ik tegen Eddy in een gesloten stelling die snel wat interessante strategische vraagstukken stelde. Zo speelde hij met een snelle expansie aan de koningsvleugel die ik nog nooit eerder in de opening had gezien. Nadat hij eerst zijn koningspionnen naar voor gooide, deed ik dat daarna met mijn pionnen aan de damevleugel. Toen we beide uit de opening waren in een naar mijn ogen in ieder geval gelijk middenspel speelde ik te haastig en verloor zeer snel een pion door een achterlijke fout. Doordat hij ook strategisch er beter voor stond besloot ik dat ik het moest gaan hebben van counterplay door actieve stukken op de c-lijn. Om zijn sterke paard uit de c-lijn te halen moest ik een paardenruil doen die me ook een tweede pion zou kosten. Het enige dat mij nog kon uitmaken was mijn geplande counterplay. Al leek het nog niet op veel, ik kreeg een enorme boost nadat Eddy f4 speelde. Een move waar we, in de analyse achteraf, het erover eens waren dat dit niet de way to go was. Ik pushte zeer snel f5 om de positie zoveel mogelijk te opening, en kon al snel een initiatief ontwikkelen om te compenseren voor mijn gebrek aan materiaal. Dit koste me trouwens ook een derde pion. Echter had ik in deze tijd wel een zeer actieve positie gekregen (die ik nog eens moet analyseren), en dit bleek genoeg te zijn voor in ieder geval een halfje. Achteraf heb ik ook nog met Mick naar de positie gekeken (ik weet dat Omar zegt dat je niet met engines moet kijken, maar wilde dat toch graag doen), en we zagen beide nog wel kansen om verder te pushen. Echter, in een positie die uiterst secuur moest worden gespeeld, met al 3 pionnen achterstand en het idee had dat ik sinds het middenspel maximaal een draw kon halen, ben ik meegegaan in een gelijkspel. Niet een dramatische start in het team. En blij om dan toch een halfje toe te kunnen voegen aan onze totaalscore!

Totaalscore: Paul Keres 4-4 SSVN Tussen de Torens

In conclusie, een waar slagveld in Utrecht! We zijn erg blij met het fijne onthaal in Utrecht, en hebben achteraf nog fijn kunnen analyseren met onze tegenstanders onder het genot van een drankje. Na daarna nog wat te analyseren over de rest van het seizoen en de kansen voor het kampioenschap van beide teams zijn we gaan uiteten en weer huiswaarts gekeerd. 

Voor nu wenst Team 1 iedereen een ontzettend fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar, en dan gaan we er op 3 februari 2024 weer opnieuw tegenaan met SMB 2 op het programma!

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwste reacties